Bejelentés


HOMOKBÖDÖGE ÜDVÖZÖLJÜK!Keresés a honlaponSzavazás
Üdvözlünk kedves látogató!


Története a csodás falunak:
Fekvése:
A település a Bakony alján fekszik, Pápától 13 km-re. A környék kiváló túrázási lehetőségeket nyújt (Homokbödöge- Nagytevel- Király-kapu-Bakonybél).

Nevének eredete :
Bödöge a szláv Budigaj személynévből származik. Feltételezések szerint a honfog­lalók szláv népeket találtak a környéken, akik később beolvadtak a magyarságba.


Története :
Első említése 1243-ból származik, Bödöge néven. A 14. században két részre szakadt, Egyházasbedeghére és Homokbödögére. A település lakói 1543-ban elmenekültek a törökök elől; ekkor 1610-ig elnéptelenedett. Ezután, majd többször cserélt gazdát. A falu lakóiból 1848-ban 82-en jelentkeztek a nemzetőrségbe, majd később 19 újoncot soroztak be a honvédseregbe. A 19. század végén Homok-Bödöge néven kisközség volt Veszprém vármegye pápai járásában, 1209 magyar lakossal. A település lakói közül az első világháborúban 44-en, a második világháborúban 28-an estek el.
Homokbödögének 3 temploma van, katalikus, raformátos, evangélikus.
Pápa környékén terül el.
Látogassák meg Homokbödögét és szomszéd faluit!
Település
Homokbödöge 750 fős kis település a Bakony alján fekszik, csodálatos környe­zetben 13 km-re Pápától.

Homokbödöge számos értékkel és vonzó természeti adottsággal rendelkezik.

A vadregényes bakonyi táj nyújt maradandó élményt az idelátogatónak. Túrázási lehetőség a kijelölt túraútvonalon ( Homokbödöge- Nagytevel- Király-kapu-Bakonybél ).Közbeeső pihenőhelyként a Bakony csodálatos részén rendelkezés-re áll a „Kovács tanya”.

Aki azonban társaságban, baráti körben, vagy iskolai osztállyal keresi fel a falut, hogy itt eltöltsön néhány felejthetetlen napot, annak rendelkezésére áll a jelenleg 20 fős turistaszálló a Bakonyalja turistaházban, amely lehetőséget biztosít főleg ifjúsági csoportok olcsó elszállásolására.

Az idelátogató turisták részére rendelkezésre áll az iskolában kézilabda pálya, sportpálya, tekepálya.

Időközben befejeződött a „Homokbödöge jövő iskolája” című projekten belül UNIO-s és hazai támogatással az iskola akadálymentes átalakítása, tanterem bővítése és informatikai eszközök beszerzése ( számítógépek, digitális fényké­pezőgép, kamerák, laptop, vagyonvédelmi felszerelés, klímaberendezés), ame­lyeket iskolai oktatáson kívül a községben működő szervezetek, egyesületek és magánszemélyek is használhatnak.

E honlapunk a remek adottságokat bemutatva, szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen megismerhessék a kistérség természeti és kulturális értékeit, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy ne csak megismerjék, hanem régi ismerősként újra és újra vissza is térjenek hozzánk.

Üzenetküldés
Írjátok meg véleményeteket! írjatok:homokbodoge@freemail.hu

E-mail címed:
Szöveg:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!